20.30u • Steven Pont, spreker.

De eerste spreker, psycholoog Steven Pont, is onder andere bekend van verschillende programma's op BNN (Loverboys, De Slechtste Echtgenoot van Nederland). omdat de Nacht van de Sociologie dit jaar geheel in het teken van experimenteren staat, zal hij tijdens de Nacht vertellen over Het Grote Racisme experiment, welke ook op BNN is uitgezonden.

 

Het discriminatie-experiment waarin er een onderscheid gemaakt wordt tussen mensen met bruine ogen en blauwe ogen staat natuurlijk symbool voor wat er gebeurt als mensen en groepen zich buitengesloten voelen. Wat leert dit experiment ons over de hedendaagse Nederlandse maatschappij en wat gebeurt er psychisch met je zodra je op jonge leeftijd merkt dat je niet de eigenschappen hebt van degenen die het voor het zeggen hebben?

 

Om de aflevering van Het Grote Racisme Experiment te bekijken, klik hier.

21.10 & 22.15u • Mijke Eryng, singer-songwriter.

Mijke Eryng (25) is een singer-songwriter van Groningse bodem, die eigentijdse, vrolijke, poëtische, soms ironische folk-popliedjes schrijft. Muziek maken is Mijke met de paplepel in gegoten. Hoewel ze van huis uit doorgaans klassieke sonates van componisten als Bach en Vivaldi voorgeschoteld kreeg, besloot ze een andere kant uit te gaan. Na eerst een aantal jaren als gitarist in pop rock coverbands te hebben gespeeld, besloot ze in 2012 haar eigen weg te gaan als singer-songwriter.
In haar nummers neemt Mijke de luisteraar mee naar haar eigenzinnige, wonderlijke en soms komische droomwereld. Kenmerkend is haar ritmische gitaarspel, verhalende en verrassende teksten, en haar volle stemgeluid. Hierbij laat ze zich inspireren door artiesten als: Lucky Fonz III, Roosbeef en Spinvis.

Eerdere optredens van Mijke waren onder meer bij Theaterfestival Karavaan, Noorderzon Performing Arts Festival, De Nacht van Kunst & Wetenschap, en het Internationaal Singer-songwriter Festival (Thissfest) in Den Haag. Op dit moment timmert ze hard aan de weg. Hierin wordt ze bijgestaan door Luc LeLoup(drums) en Jan Bart Leeuw (bas).

21.30u • Jochem Nooyen, illusionist.

Jochem Nooyen is begonnen als jongleur maar is inmiddels bekend goochelaar en illusionist. In 2001 won hij de grote prijs van Vlaanderen. Ook won hij de tweede prijs op het Europees kampioenschap ballonvouwen. In 2007 studeerde Jochem af aan de Academie voor Drama in Eindhoven. Jochem Nooyen is van alle markten thuis en houdt zich de laatste jaren steeds meer bezig met het mentalisme. In 2009 was Jochem te zien in "de Nieuwe Uri Geller-Show" op SBS6 waarin hij de halve finale heeft gehaald. 

Kortom, Jochem Nooyen is een talentvolle mentalist en goochelaar die ons tijdens de Nacht van de Sociologie een magische avond zal bezorgen. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Jochem Nooyen: www.goochelaar.eu

22.35u • Nienke de Haan, spreker.

Nienke de Haan studeerde Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Utrecht. Voor haar bachelorscriptie deed ze onderzoek in Pension Skejby, een Deens huis waar gedetineerden het laatste deel van hun straf uitzitten, maar ook niet-gedetineerden wonen, voornamelijk studenten. Ze woonde drie maanden in het huis en keek hoe het dagelijks leven in het pension beide groepen beïnvloedt, en hoe het een rol speelt in de rehabilitatie van de gedetineerden.  Ze publiceerde een artikel in de Correspondent over haar onderzoek en schreef verschillende blogs. Momenteel werkt ze bij Studium Generale, het podium voor lezing, debat en symposia van de Universiteit Utrecht.

 

In De Correspondent is geschreven over Nienke's onderzoek. Klik hier om meer te lezen.

23.30u • Sietse Manning, cabaretier.

Sietse Manning studeert Nederlandse Taal en Cultuur en in zijn vrije tijd pleegt hij cabaretier te zijn. Hij was finalist bij het afgelopen Groninger Studenten Cabaret Festival. Hij houdt van lekker eten, spontane mensen met humor en leuke dingen doen. Tevens deinst hij er niet voor terug om over zichzelf in de derde persoon enkelvoud te schrijven omwille allerlei promotionele doeleinden. Tijdens deze schrijfsessies weet hij feilloos enkele regels over zichzelf te vullen zonder dat daar eigenlijk ook maar iets nuttigs in verteld wordt, maar zodat er toch nog een bepaald beeld onstaat over het een of ander. 

Laat u verassen en onthoud: Nadenken is belangrijker dan winnen.

 

Enkele recensies naar aanleiding van zijn finaleoptreden:

"Het ritme in zijn show zit goed, de grapdichtheid ligt hoog." (juryrapport GSCF 2014)

"Hij persifleert heel lollig en zorgvuldig." (Jacques d' Ancona, DvhN)

 

ESCAPE ROOM

Tijdens de Nacht van de Sociologie is er een heuze Escape Room aanwezig. Wanneer je binnen stapt gaan de deuren achter je dicht en beland je midden in een groot mysterie. Los jij het mysterie op en weet jij binnen 5 minuten de Escape Room te verlaten?

 

Meer informatie over de Escape Room krijg je tijdens de Nacht. Laat je verrassen!